Geslaagd pilot-onderzoek: FLUX leidt tot ontspanning en meer creativiteit

Open innovatie in Lab55

Afgelopen juni deed Studio Koen Steger, in samenwerking met het innovatielab van Centraal Beheer Lab55, onderzoek naar het effect van de FLUX. De FLUX is een ruimte die deelnemers helemaal afsluit van externe prikkels. Studio Koen Steger onderzocht of het gebruik van de egaal verlichte ruimte leidt tot minder spanning en meer creativiteit. 

De FLUX ontspant en stimuleert creativiteit

Het onderzoek bestond uit een ontspannings- en een creativiteitsonderzoek. De uitvinding werd getest onder medewerkers van Centraal Beheer. Meer dan 70 medewerkers deden mee aan het 4 weken durende onderzoek. Het effect van de FLUX was in beide onderzoeken positief. Deelnemers ervaarden minder spanning en meer creativiteit. Dit komt doordat nieuwe informatie niet binnenkomt in de FLUX. Dit geeft ruimte in je hoofd. Daardoor kunnen gedachtes in de FLUX vrij dwalen.

Deelnemers ervaarden 30% minder spanning

Het ontspanningsonderzoek toonde aan dat de FLUX zorgt voor rust, weinig prikkels en een prettig gevoel. Deelnemers voelden zich na gebruik van de FLUX meer ontspannen. De verschillen voor en na gebruik van de FLUX waren heel duidelijk. Dit bleek uit de reacties: “na iedere sessie was er meer ontspanning, meer ruimte en rust in mijn hoofd”. En: “ik was zo ontspannen dat ik het na de FLUX makkelijker vond om dingen te doen die ik anders spannend vind”. Deelnemers merkten een sterker effect door meerdere keren per week in de FLUX te gaan. 

De creativiteit verbeterde met 65,7%

De creativiteitssessies verhoogden de creativiteit van deelnemers. Ze kregen meer ideeën, gedachtes en focus tijdens het gebruik van de FLUX. “Er kwamen allerlei gedachten naar boven die ik als prettig heb ervaren. Door afstand te nemen, met een helikopterview, vielen de ‘puzzelstukjes’ in elkaar.

Alle resultaten staan in het onderzoeksrapport

Tijdens het ontspanningstraject gebruikten medewerkers van Centraal Beheer de FLUX 72 keer. Zij gingen 2 keer per week, 4 weken lang, in de FLUX. Daarnaast namen 35 medewerkers deel aan de creativiteitssessies. Zij maakten voor en na gebruik van de FLUX een creativiteitstest om het effect te meten. Bekijk het onderzoeksrapport voor de volledige resultaten.

Lab55 stimuleert innovatieve ideeën

Met de resultaten van het pilot-onderzoek ontwikkelt Studio Koen Steger de FLUX verder. Lab55 werkt vaak samen met startups en ondernemers om innovatie te stimuleren. En brengt ze in contact met de juiste mensen binnen Centraal Beheer. Centraal Beheer volgt de doorontwikkeling van de FLUX met belangstelling.

Heb je meer vragen over de FLUX? Stuur ons gerust een mail!

We vertellen je graag meer over het onderzoek of Lab55. Stuur een e-mail naar lab55@achmea.nl