De basis van beleggen

Aandelen, obligaties en mixfondsen

Als u belegt, investeert u uw geld in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Bij Centraal Beheer belegt u in beleggingsfondsen. Met beleggen kunt u uw geld laten groeien. Beleggen kent ook risico’s en kosten. Uw inleg kan minder waard worden. Daarom geldt voor beleggen altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Gelukkig kunt u ook uw risico’s beperken.

Wat zijn aandelen?

Met een aandeel koopt u een klein stukje van een bedrijf. Dat maakt u mede-eigenaar. Gaat het goed met het bedrijf? Dan wordt deze meer waard. De waarde van uw aandeel stijgt dan ook. Andersom kan ook. Wordt het bedrijf minder waard? Dan daalt de waarde van uw aandeel.

Wat zijn obligaties?

Met een obligatie leent u geld uit. Aan een bedrijf, instelling of land bijvoorbeeld. Van tevoren staat vast hoe lang de lening loopt. Aan het einde van die periode krijgt u een bedrag terug. Vaak met een afgesproken rente. Obligaties zijn daardoor minder risicovol dan aandelen.

Aandelen en obligaties zijn beleggingen

Kenmerken van beleggingen zijn dat ze een waarde in geld hebben en dat u ze kunt aankopen en verkopen. Aandelen en obligaties zijn de meest voorkomende beleggingen. Andere beleggingen zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen, opties of termijncontracten.

Wat is een beleggingsfonds?

Bij een beleggingsfonds komt het geld van meerdere beleggers bij elkaar. Een fondsbeheerder verdeelt dit geld over verschillende soorten beleggingen. Bij een beleggingsfonds investeren fondsbeheerders uw inleg onder andere in aandelen en obligaties van duizenden bedrijven. En in meerdere landen en sectoren. U spreidt zo uw risico.

U belegt bij ons in beleggingsfondsen

U kiest bij Centraal Beheer tussen Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen. U hoeft zich niet bezig te houden met aandelen, obligaties en beurskoersen. Dat doen wij voor u. U kiest de fondsen. Wij maken het u makkelijk en doen de rest.

kolomafbeelding gemaksbeleggen

Gemaksbeleggen

Onze fondsbeheerders beleggen uw geld in mixfondsen. Zo hoeft u zelf niet dagelijks de beurs bij te houden. U belegt in 1 mixfonds van uw eigen keuze.
Meer over Gemaksbeleggen
Kolomafbeelding Fondsbeleggen

Fondsbeleggen

U heeft meer regie. U kunt kiezen uit 7 fondsen. Verdeel uw inleg over 1 of juist meerdere fondsen.
Meer over Fondsbeleggen

Meer over beleggen

Hoe werkt beleggen

Om te beleggen bij Centraal Beheer hoeft u zelf geen beleggingsexpert te zijn. Maar misschien wilt u er wel wat meer over lezen.

Wat is periodiek beleggen?

Houdt u elke maand geld over dat u langere tijd opzij kunt zetten? Dan is periodiek beleggen het overwegen waard. Het bedrag van uw periodieke inleg bepaalt u helemaal zelf. Periodiek beleggen kan al vanaf een klein bedrag.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Bij Centraal Beheer beleggen we niet zomaar overal in. We vinden het belangrijk dat een land goed omgaat met zijn burgers. En dat een bedrijf geen schadelijke producten maakt.

Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.