Risico's van beleggen

Als u meer weet van de risico’s, kunt u prettiger beleggen

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook risico’s. Uw geld kan minder waard worden. En rendement wisselt van jaar tot jaar. In het Essentiële-informatiedocument (Eid) en het aanvullend prospectus staan de risico’s van onze fondsen, zoals marktrisico, liquiditeits­risico en renterisico. Gelukkig kunt u ook zelf risico’s beperken. Op deze pagina leest u er meer over. Zo kunt u met een goed gevoel beleggen.

Risico’s en hoe u ze verkleint

Beleg alleen met geld dat u kunt missen
Beleggingen kunnen tijdelijk meer of minder waard worden. Het zou jammer zijn als u op zo’n moment met verlies moet verkopen. Beleg daarom alleen met geld dat u voor een langere tijd kunt missen. Zo geeft u het een eerlijke kans om te groeien.

Spreid uw risico’s met een mixfonds
Op 1 paard wedden verhoogt uw risico om geld te verliezen. Wilt u te veel kopzorgen voorkomen? Spreid dan uw risico’s. Bij ons belegt u in beleggingsfondsen. Onze fondsmanagers verspreiden uw beleggingen over aandelen en obligaties van duizenden bedrijven. In meerdere landen en sectoren. U bepaalt zelf of u kiest voor een beleggingsfonds met een laag, gemiddeld of hoog risico.

Wacht niet tot het ‘juiste moment’
Niemand weet hoe de toekomst eruitziet. Ook wij hebben geen glazen bol. Met periodiek beleggen bent u minder afhankelijk van het ‘juiste moment’. U belegt dan wekelijks of maandelijks met een vast bedrag. Door uw aankoopmomenten te spreiden, koopt u tegen een gemiddelde koers. Beetje bij beetje groeit u naar een mooi vermogen.

Risico’s afbouwen richting pensioenleeftijd
Belegt u voor uw pensioen? Het kan verstandig zijn de risico’s van uw beleggingen af te bouwen als u dichterbij uw pensioenleeftijd komt. Er is dan namelijk minder tijd om eventuele koersdalingen op te vangen. U kunt bijvoorbeeld in een fonds met minder risico beleggen. Of gaan sparen. U bent daar zelf verantwoordelijk voor. Wij doen dit niet voor u.

De risico-indicator

Met behulp van de risico-indicator vergelijkt u makkelijk de risico’s van onze fondsen. Deze hebben verschillende risiconiveaus. U kunt een fonds kiezen op basis van hoeveel risico u wilt nemen.

Zo leest u de risico-indicator
Op de risico-indicator van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet u de cijfers 1 tot en met 7. Deze cijfers staan voor het risico van een fonds. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het risico. En andersom. In het algemeen geldt: hoe meer de koersen van de belegging stijgen of dalen, hoe groter het risico. De risico-indicator is een samenvatting van de risico's. De berekening van de risico-indicator is gebaseerd op cijfers uit het verleden. De risico-indeling kan veranderen.

Waarom het Essentiële-­informatiedocument (Eid) zo belangrijk is
Natuurlijk wilt u weten waar u in belegt. Alle informatie over onze fondsen en de bijbehorende risico’s leest u in het Essentiële-informatiedocument (Eid) en het aanvullend prospectus. Door u goed in te lezen, weet u wat uw risico’s zijn. En bepaalt u zelf of u die wilt en kunt nemen.

Onze fondsen

Bij ons belegt u in 1 of meer beleggingsfondsen. Elk fonds heeft een eigen risico. U kunt kiezen uit 4 mixfondsen, 2 obligatiefondsen en 2 aandelenfondsen. Een mixfonds bestaat uit verschillende soorten beleggingen. Denk daarbij aan aandelen, obligaties en grondstoffen.
Bekijk onze fondsen

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.