Risico's van beleggen

U kunt meer dan u denkt

Slimmer beleggen

Tips om uw risico's te spreiden

  • Focus op de lange termijn
  • Spreid uw aankoopmomenten
  • Beleg met geld dat u kunt missen

Risico's in de hand

Als u belegt, loopt u risico. Hoeveel risico u loopt, bepaalt u grotendeels zelf. Allereerst met de keuze van het mixfonds waarin u belegt. Maar er zijn meer dingen waarmee u uw beleggingsrisico verkleint. Daar helpen we u graag bij. Met heldere informatie en concrete tips.

Bij Centraal Beheer belegt u in een mix van beleggingen

U kunt uw risico’s beperken door uw beleggingen te spreiden. Bij Centraal Beheer is de mix al voor u gemaakt. Door onze beleggingsexperts. U heeft de keuze uit verschillende (mix)­fondsen. Met verschillende risico’s. Van voorzichtig tot zeer ambitieus. U kiest het risicoprofiel dat bij u past. In het mixfonds Voorzichtig zitten relatief veel obligaties. In het mixfonds Zeer ambitieus zitten relatief veel aandelen. Een beleggingsmix met veel aandelen schommelt vaak meer in waarde dan een mix met veel obligaties.

3 tips om uw risico's te beperken

Beurskoersen stijgen en dalen dagelijks. Een stijging of een daling kan ook langer aanhouden. Als u voor een langere termijn belegt, maakt dat niet uit. U heeft pas verlies als u verkoopt op een moment dat de koers laag is. Houd daarom de lange termijn voor ogen. Gaat het een tijdje wat minder met uw beleggingsfonds? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Hoe langer de beleggings­periode, hoe groter uw kans op een positief rendement. Dit betekent natuurlijk niet dat beleggen op langere termijn helemaal zonder risico is.
Houd altijd geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. En zorg dat u snel bij dat geld kunt. Zo voorkomt u dat u uw beleggingen moet verkopen op een moment dat de koers laag is.
Als u 1 keer een groot bedrag inlegt, heeft u kans dat de koers net op dat moment piekt. En daarna daalt. Wilt u dat risico beperken? Dan kunt u elke week of elke maand op een vast moment een (kleiner) bedrag inleggen. Uiteindelijk koopt u dan tegen een gemiddelde koers. U stelt uw automatische overboeking naar uw beleggingsrekening eenmalig in bij uw bank. De rest gaat vanzelf. Dit heet periodiek beleggen.
Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.