Risico's beperken

Risico’s
van beleggen


U kunt meer doen dan u denkt

Slimmer beleggen


Tips om uw risico’s te spreiden

  • Beleggingen gespreid over meer sectoren
  • Voorbereid op tijdelijke koersdaling
  • Minder afhankelijk van aankoopmoment

Bekijk uw beleggingsrekening Nog geen beleggingsrekening?

Risico's in de hand

Als u belegt, loopt u risico. Hoeveel risico u loopt, bepaalt u grotendeels zelf. Allereerst met de keuze van het mixfonds waarin u belegt. Maar er zijn meer dingen waarmee u uw beleggingsrisico verkleint. Daar helpen we u graag bij. Met heldere informatie en concrete tips.

Beleggingsexperts
U wilt beginnen met beleggen, maar waar? Er zijn zoveel bedrijven en organisaties waar belegd in kan worden. Door alle keuzes is...
Bij Centraal Beheer belegt u in een mix van beleggingen U kunt uw risico’s beperken door uw beleggingen te spreiden. Bij Centraal beheer is de mix al voor u gemaakt. Door onze experts. U heeft de keuze uit verschillende (mix)fondsen. Met verschillende risico’s. Van voorzichtig tot zeer ambitieus. U kiest het risicoprofiel dat bij u past. In de voorzichtige mix zitten relatief veel obligaties. In de zeer ambitieuze mix zitten relatief veel aandelen. Een beleggingsmix met veel aandelen schommelt vaak meer in waarde dan een mix met veel obligaties.
3 tips om uw risico's te beperken Tip 1: Focus op de lange termijn Beurskoersen stijgen en dalen dagelijks. Een stijging of een daling kan ook langer aanhouden. Als u voor een langere termijn belegt, maakt dat niet uit. U heeft pas verlies als u verkoopt op een moment dat de koers laag is. Houd daarom de lange termijn voor ogen. Gaat het een tijdje wat minder met uw beleggingsfonds? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Hoe langer de beleggingsperiode, hoe groter uw kans op een positief rendement. Dit betekent natuurlijk niet dat beleggen op langer termijn helemaal zonder risico is.
Tip 2: Beleg niet al uw geld Houd altijd geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. En zorg dat u snel bij dat geld kunt. Zo voorkomt u dat u uw beleggingen moet verkopen op een moment dat de koers laag is.
Tip 3: Aankoopmomenten spreiden Als u 1 keer een groot bedrag inlegt, heeft u kans dat de koers net op dat moment piekt. En daarna daalt. Wilt u dat risico beperken? Dan kunt u elke week of elke maand op een vast moment een (kleiner) bedrag inleggen. Uiteindelijk koopt u dan tegen een gemiddelde koers. Dit heet periodiek beleggen.
 
Eenmalig of periodiek beleggen: een vergelijking In de grafiek hieronder ziet u het verschil tussen eenmalig en periodiek inleggen. Het voorbeeld gaat over de periode 2007-2012. In 2007 begon de kredietcrisis waarbij veel aandelenkoersen sterk daalden. Eenmalige inleg Had u eenmalig € 3.000,- ingelegd? Dan was de waarde van uw belegging eerst flink in waarde gedaald. Maar na 5 jaar zou u toch nog een rendement van ongeveer € 400,- hebben behaald (na 0,6% aftrek van kosten). Periodieke inleg Had u de € 3.000,- geleidelijk ingelegd, met € 50,- per maand? Dan had u veel minder last gehad van de koersdalingen. En na 5 jaar zou uw rendement hoger zijn geweest dan bij een eenmalige inleg: € 3.000,-. Grafiek rendementsverschil tussen eenmalig en periodiek beleggen Waardeontwikkeling gebaseerd op portefeuille met 50% aandelen (MSCI World Net Total Return in euro) en 50% obligaties (Barclays Euro Aggregate Treasury Total Return Index) en 0,6% kosten per jaar.