7x uitstapjes buiten de gebaande paden

Hoe staat het met uw plannen voor het voorjaar en de zomer? Wij hebben er alvast 7 voor u bedacht. Ze laten u allemaal een stukje Nederland zien. Vanaf het land of het water. U hoeft alleen nog te kiezen: actief of heerlijk rustig?
25 mrt 2023 3 minuten

Om uit te proberen

Brengt u het voorjaar door in Nederland? Ontdek de mooiste plekjes eens op een andere manier. We kozen deze uitstapjes omdat ze u de omgeving eens op een andere manier laten zien. Extra leuk dus!

Lunchpakketje mee

Maak van het uitstapje een compleet dagje uit. Picknickmand mee, wat lekkers voor onderweg... Voor sommige activiteiten heeft u wat extra spullen nodig. Maak van de voorbereiding alvast de voorpret.

Even wat anders

7 originele uitstapjes om uw omgeving te verkennen.

Even lekker de benen strekken en genieten van het voorjaarszonnetje? Op Natuurmonumenten vindt u de mooiste wandelroutes bij u in de buurt. Onderweg geen wilde dieren gespot? De webcam van Nationale park De Hoge Veluwe legt unieke beelden vast van speurende vossen, drinkende herten of zelfs een wolf.

Gaat u liever uitwaaien op het strand? Op het strand van bijvoorbeeld Noordwijk en Scheveningen kunt u heerlijk wandelen. En van strandtent naar strandtent hoppen. Hier haalt u lekkers af om erna vol energie (en met blote voeten door het water) verder te lopen.

Wandelen, daar worden niet alle kinderen blij van. Voeg er iets aan toe: ga op speurtocht!

  • Op veel plekken in Nederland kunt u GPS apparaatjes huren. U gaat van knooppunt naar knooppunt en doet onderweg verschillende opdrachten. Zijn uw kinderen hier te jong voor? Kijk eens naar ‘Lotje Speurtochten’. Via een app op uw eigen smartphone loopt u een leuke route met onderweg spannende opdrachten. Er zijn speurtochten door heel Nederland. De routes zijn meestal 3 tot 4 kilometer. U heeft lekker de tijd om onderweg iets te drinken of eten.
  • Ga schatzoeken! Dat heet ‘geocachen’. Via de app ‘Geocaching’ krijgt u hints voor de vindplaats van een echt schat. Gevonden? Laat iets achter als bewijs bij de schat. Bijvoorbeeld uw geocaching-naam. Ga er maar vast1 bedenken!

Een stad ontdekken én onderweg genieten van iets lekkers te eten en drinken? Op destadwandeling.com kunt u in verschillende steden in Nederland een stadswandeling boeken. De wandeling brengt u langs verrassende plekjes in de stad. En langs een aantal horecazaken waar u iets lekkers kunt afhalen. U krijgt van tevoren een digitale routekaart toegestuurd. Ook krijgt u een stadwandeling-quiz en een aantal opdrachten mee voor onderweg.

Straatkunst bekijken

Bekijk een stad eens op een andere manier met een wandelroute langs alle straatkunst.

  • Doe deze Street Art Speurtocht in de Amsterdamse Jordaan of in Utrecht. U krijgt een tasje mee met speurmap en iets lekkers voor onderweg.
  • In Rotterdam loopt u een route van 7 kilometer langs 28 muurschilderingen. De route start bij het Centraal Station en bestaat voor een groot deel uit werk van Rotterdamse kunstenaars. U kunt de route lopen met behulp van een app.
  • Ook Breda heeft verschillende wandelroutes waarmee u de straatkunst in de stad bekijkt. Zoek een route uit op Blind Walls Gallery en laat u verrassen door de kleurige en originele schilderingen.

Verken ons land vanaf het water. Zoek een mooi natuurgebied op en ga lekker een dagje het water op. Voor een fluisterboot heeft u geen vaarbewijs nodig. En deze bootjes zijn heerlijk stil. Ideaal om tot rust te komen. Geniet van de mooie natuur in bijvoorbeeld de Weerribben, Giethoorn, de Biesbosch… Of kies een minder bekend natuurgebied in uw eigen provincie. Nog niet eerder gevaren? Met deze 5 regels gaat u veilig het water op.

Liever wat actiever? Huur dan een kano. Dat kan in grote natuurgebieden of kleinere recreatieparken. Daar kunt u meestal ook een kaart krijgen voor een leuke kanoroute. Of stippel samen vooraf een kanoroute uit.

Voor de echte sportieveling: train al uw spieren met suppen! Suppen is ‘stand up paddling’. U staat op een surfboard. Met een peddel kunt u vooruit. Tenminste: het vraagt wat oefening. Volg een workshop of ga het gewoon zelf proberen. U huurt de spullen voor het suppen bijvoorbeeld via een recreatiepark of aan een recreatieplas. Voor (nog) een extra uitdaging: probeer SUP-yoga!
Natuurlijk kunt u tijdens een dagje weg uw eigen fiets meenemen. Dat is praktisch en voordelig. Maar stap eens op een groepsfiets of step. Dat is een heel andere beleving! U huurt ze via het bezoekerscentrum bij een natuurgebied. Daar kunt u ook een leuke route uitkiezen. Bij het bezoekerscentrum vindt u trouwens ook vaak leuke tips voor het gebied waar u bent.
Plogwat? Ja, ploggen! Daarmee vermaakt u niet alleen uzelf en uw gezin. U maakt uw leefomgeving er een stukje mooier mee. Ploggen is joggen terwijl u afval verzamelt. Gewapend met handschoenen, een prikstok en een afvalzak gaat u op pad. Eens zien wie als eerst zijn of haar vuilniszak gevuld heeft. Gaat joggen iets te snel? Ga dan…. plandelen! Er zijn door heel Nederland plog-en plandelactiviteiten om bij aan te sluiten. Of ga gewoon lekker zelf de buurt in. Tip: veel gemeentes lenen gratis prikstokken als u afval wilt opruimen.
Maak van het uitstapje een compleet dagje uit

Lekker eropuit

Welk uitstapje gaat u als eerste doen? Wij wensen u in ieder geval veel plezier! Kijk voor u op pad gaat even naar openingstijden en mogelijkheden op uw bestemming. Door de coronamaatregelen kan dit anders zijn dan normaal.