Goed onderhoud aan cv-ketel voorkomt koude douche

Met goed onderhoud aan uw cv-ketel wordt de kans op storingen kleiner. Ook wordt uw cv-ketel zuiniger in gebruik. Fijn voor u én uw portemonnee.

Wanneer moet u uw cv-ketel onderhouden?

Schakel een vakman in die uw cv-ketel onderhoudt en schoonmaakt. En onderdelen op tijd vervangt. Een cv-ketel kan door gebruik vuil worden of slijten. En daardoor meer energie verbruiken. Hoe vaak u onderhoud aan uw cv-ketel moet doen? Dat hangt af van de voorwaarden van het merk en het type cv-ketel. Sommige leveranciers van cv-ketels vinden dat u uw cv-ketel 1 keer per jaar moet onderhouden. Anderen adviseren eens per 2 of 3 jaar een onderhoudsbeurt. 1 ding is zeker: met goed cv-ketelonderhoud blijft u er warmpjes bij zitten.

Regelmatig onderhoud is belangrijk

Soms is het handig om een onderhoudscontract af te sluiten voor uw cv-ketel. Uw cv-ketel krijgt dan regelmatig onderhoud. Ook helpt een vakman u snel bij storingen. En dat is fijn als uw cv-ketel in de koude vorstperiode het loodje legt. Heeft u een cv-onderhoudscontract? Vaak betaalt u dan elk jaar een vast bedrag voor het cv-ketelonderhoud. Dit is een bedrag voor het schoonmaken, controleren en afstellen van uw cv-ketel. Is uw cv-ketel in een hybride installatie aan een warmtepomp gekoppeld? Laat deze dan tegelijk controleren.

Zelf uw cv-ketel onderhouden?

Maken uw radiatoren en buizen een tikkend geluid? Soms zitten er dan luchtbellen in. U kunt uw cv-ketel zelf ontluchten. Moderne cv-ketels ontluchten vaak automatisch. Bekijk ook regelmatig de waterdruk. Want een te lage druk zorgt soms voor lekkages. In de handleiding van uw cv-ketel staat wat de druk moet zijn. Ga nooit zelf aan uw cv-ketel sleutelen. Laat het cv-ketelonderhoud over aan een specialist.

Tip: cv-ketel opnieuw inregelen

Volgens Milieucentraal kunt u door de ecostand te gebruiken ieder jaar wel 15 m3 gas besparen. Ook duurzaamheidsexpert Lars Boelen laat weten dat we vaak kunnen besparen op verwarmingskosten. Laat daarvoor uw cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw instellen. Door de installatie opnieuw in te stellen wordt deze zuiniger. Hierdoor valt de energierekening lager uit. Ook wordt uw huis warmer tijdens koude perioden.