Goed onderhoud aan cv-ketel voorkomt koude douche

Met goed onderhoud aan uw cv-ketel wordt de kans op storingen kleiner. Ook wordt uw cv-ketel zuiniger in gebruik. Fijn voor u én uw portemonnee.

Wanneer moet u uw cv-ketel onderhouden?

Schakel een vakman in die uw cv-ketel onderhoudt en schoonmaakt. En onderdelen op tijd vervangt. Een cv-ketel kan door gebruik vuil worden of slijten. En daardoor meer energie verbruiken. Hoe vaak u onderhoud aan uw cv-ketel moet doen? Dat hangt af van de voorwaarden van het merk en het type cv-ketel. Sommige leveranciers van cv-ketels vinden dat u uw cv-ketel 1 keer per jaar moet onderhouden. Anderen adviseren eens per 2 of 3 jaar een onderhoudsbeurt. 1 ding is zeker: met goed cv-ketelonderhoud blijft u er warmpjes bij zitten.

Regelmatig onderhoud is belangrijk

Soms is het handig om een onderhoudscontract af te sluiten voor uw cv-ketel. Uw cv-ketel krijgt dan regelmatig onderhoud. Ook helpt een vakman u snel bij storingen. En dat is fijn als uw cv-ketel in de koude vorstperiode het loodje legt. Heeft u een cv-onderhoudscontract? Vaak betaalt u dan elk jaar een vast bedrag voor het cv-ketelonderhoud. Dit is een bedrag voor het schoonmaken, controleren en afstellen van uw cv-ketel. Is uw cv-ketel in een hybride installatie aan een warmtepomp gekoppeld? Laat deze dan tegelijk controleren. Lees meer over het onderhouden van een warmtepomp.

Zelf uw cv-ketel onderhouden?

Maken uw radiatoren en buizen een tikkend geluid? Soms zitten er dan luchtbellen in. U kunt uw cv-ketel zelf ontluchten. Moderne cv-ketels ontluchten vaak automatisch. Bekijk ook regelmatig de waterdruk. Want een te lage druk zorgt soms voor lekkages. In de handleiding van uw cv-ketel staat wat de druk moet zijn. Ga nooit zelf aan uw cv-ketel sleutelen. Laat het cv-ketelonderhoud over aan een specialist.

Tip: cv-ketel opnieuw inregelen

Volgens Milieu Centraal kunt u door de eco-stand te gebruiken ieder jaar wel 15 m3 gas besparen. Ook duurzaamheidsexpert Lars Boelen laat weten dat we vaak kunnen besparen op verwarmingskosten. Laat daarvoor uw cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw instellen. Door de installatie opnieuw in te stellen wordt deze zuiniger. Hierdoor valt de energierekening lager uit. Ook wordt uw huis warmer tijdens koude perioden. Via onze Klushulp vindt u hiervoor de juiste vakman.