Periode van zacht weer gunstig voor laag gasverbruik

De komende twee weken is het in Nederland en in bijna heel Europa zacht voor de tijd van het jaar, weet Weeronline. Door de relatief hoge temperaturen hoeft er minder gestookt te worden dan normaal in deze tijd van het jaar, wat vanwege de hoge stroom- en gasprijzen voordelig is voor de portemonnee.

De komende twee weken hebben we volgens het weerbureau te maken met winden uit het zuiden tot zuidwesten. Deze voeren zachte lucht aan, wat bovengemiddelde temperaturen oplevert. Zo ligt de middagtemperatuur meestal boven de gebruikelijke waarden en koelt het in de nachten vaak niet veel af, aldus Weeronline. "Op de koudste dagen liggen de temperaturen rond de normale waarden voor half oktober."

Niet alleen Nederland heeft te maken met bovengemiddeld warm weer. Ook in Frankrijk, Duitsland, de Alpenlanden, Oost-Europa, Zweden en Finland is het tot eind van de maand waarschijnlijk 2 tot 3 graden warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Alleen in IJsland, Griekenland en Turkije is de temperatuur iets lager dan normaal.

Weeronline verwacht dat het zachte weer een gunstige invloed heeft op de gasprijs in heel Europa. Ook schijnt af en toe de zon, waardoor zonnepanelen de komende twee weken een gemiddelde hoeveelheid energie opwekken. Daarnaast kan het regelmatig stevig waaien, wat voordelig is voor het opwekken van windenergie.