""

Urgenda wil 'mythes ontkrachten' over wonen zonder aardgas

Met een nieuw expertisecentrum wil duurzaamheids­organisatie Urgenda mensen laten zien hoe ze hun huis kunnen verduurzamen en "mythes ontkrachten" over van het aardgas afgaan.
8 dec 2022 2 minuten

Want daar zijn er veel van, zegt directeur Marjan Minnesma. "We storen ons aan het feit dat er heel veel dingen gezegd en geschreven worden over aardgasvrij wonen die absoluut niet kloppen."

Op ikwilgasvrij.nl gaat Urgenda bijvoorbeeld in op de aanname dat je alleen op een duurzame manier je huis kunt verwarmen door eerst extreem te isoleren. "Onjuist. De basisisolatie volstaat", schrijft de organisatie daarover. Wel vereist is goed dubbel glas. Urgenda legt uit dat voor de verwarming vervolgens diverse opties bestaan, van warmtepompen tot elektrische convectoren. De stroom daarvoor kunnen mensen zelf opwekken met zonnepanelen.

Over die warmtepompen bestaan volgens Urgenda ook diverse mythes. Bijvoorbeeld dat ze altijd veel lawaai maken. "Een moderne warmtepomp die op de juiste plaats en op de correcte manier is geïnstalleerd, bezorgt je weinig overlast", aldus de organisatie, die de afgelopen tien jaar zelf veel ervaring opdeed met het verduurzamen van honderden woningen en appartementen met het initiatief Thuisbaas.


Inhaalslag

Volgens Urgenda is het voor de meeste mensen ook voordeliger om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp, dan om een hybride model aan te schaffen dat op koude dagen nog deels op gas draait. "In de praktijk is de gasbesparing van een hybride warmtepomp maar zo'n 50 procent en niet 70 procent. Je houdt dan de vaste lasten voor gas en bent duurder uit."

Nederland heeft "een enorme inhaalslag te maken" in het verduurzamen van woningen, zegt Minnesma. "Het kan, als we het maar willen. Wij laten al tien jaar zien dat het aardgasvrij maken van woningen mogelijk is, tegen gelijkblijvende maandlasten, door te elektrificeren en duurzame energie op het eigen perceel op te wekken."