De Jonge: verduurzaming woningen in steeds hoger tempo

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning.
23 nov 2023 1 minuut
In 2022 is het aantal woningen met energielabel A met 200.000 toegenomen, waarmee de teller op 2,3 miljoen woningen staat, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Staat van de Volkshuisvesting 2023. "We verduurzamen de woningen in steeds hoger tempo op een dusdanige manier dat iedereen mee kan doen en daar moeten we mee doorgaan. Het fundament is gelegd en daarop bouwen we door", zegt woonminister Hugo de Jonge. 

Ook wordt minder gas gebruikt en minder CO2 uitgestoten, aldus de publicatie. De uitstoot van CO2 van de gebouwde omgeving is vorig jaar met 4,7 megaton gedaald tot 19,6 megaton. Het gasverbruik is met 15 procent gedaald. Het aantal aardgasvrije woningen is gegroeid naar zo'n 650.000, volgens het CBS. 

Om de verduurzaming van woningen met een lager energielabel verder te stimuleren is er vanaf komend jaar meer leenruimte binnen de hypotheek. Het ministerie wijst nogmaals op subsidies en aanvullende leenmogelijkheden via het Warmtefonds. Eerder heeft het kabinet 400 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor het isoleren van woningen. Die pot is ook bedoeld voor het verlagen van de energierekening bij woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VVE's) in kwetsbare wijken en dorpen.