Amsterdam en Rotterdam hoog op lijst van meest duurzame steden

Amsterdam en Rotterdam horen volgens ingenieursorganisatie Arcadis tot de wereldtop van duurzame steden.

In de top-100 die het bureau voor de vijfde keer heeft samengesteld, staat de Nederlandse hoofdstad op de tiende plaats. Rotterdam staat twee plekken daaronder op de twaalfde positie. Oslo is volgens de makers van de lijst de absolute koploper qua duurzaamheid.

De Noorse hoofdstad wordt gevolgd door Stockholm en Tokio. Daarna volgen vooral Europese steden: van de twintig steden die het beste scoren, staan er dertien in Europa, waaronder Kopenhagen, Berlijn en Londen.

Amsterdam is onder meer hoog beoordeeld op de kwaliteit van infrastructuur, transport en "digitale connectiviteit". Rotterdam doet het goed qua groen in de stad en duurzaam afvalmanagement. Al dat soort factoren spelen mee in de Arcadis Sustainable Cities Index. Kinshasa (Congo) staat onderaan de lijst, net onder Lagos (Nigeria) en Karachi (Pakistan).

"We willen onze steden in balans brengen. Alleen is de praktijk weerbarstig, want heb je in een gebied alle vinkjes als energieneutraal, gezondheid, wateropvang, hergebruik, afvalscheidingen, circulair gebouw met duurzame materialen, prettig binnenklimaat, goed ontworpen buitenruimte in het groen, dan komt de betaalbaarheid flink onder druk", schetst Arcadis de grote uitdagingen waar steden voor staan.

Tijdens de coronapandemie hebben veel steden wel doorgewerkt aan hun duurzaamheid. Voor veel bestuurders was de virusuitbraak een "wake-upcall", stelt het bedrijf. Zij beseffen zich "meer en meer dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak".

Een verbeterpunt voor Amsterdam is dat de stad nu nog een hoger energiegebruik kent dan gemiddeld. Voor Rotterdam ziet Arcadis het als een "grote opgave" om alle inwoners "mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad". Dat kan onder meer betekenen: minder dure wolkenkrabbers bouwen en meer lagere gebouwen met betaalbare woningen.