Adviseur aan de telefoon

De energieadviseur bij u thuis 

Gaat u uw woning verhuren of verkopen? Of levert u een nieuwe woning op? Dan is een geregistreerd energielabel verplicht. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is én welke verbeterpunten er zijn. 

Zo gaat de energieadviseur te werk  

Om een energielabel te registreren maakt u een afspraak met een energieadviseur die de woning bekijkt. Hieronder leest u hoe de energieadviseur precies te werk gaat. En welk papierwerk nodig is van u. Zo bent u goed voorbereid!

Tijd en toegang

Hoe lang de adviseur bij u thuis bezig is, hangt af van de grootte van uw woning. Dit verschilt van ongeveer 30 minuten voor een klein appartement tot ruim 2 uur voor een grote woning. De adviseur heeft toegang nodig tot alle woningruimtes. Ook een eventuele kruipruimte of zolder. Tijdens de opname kunt u gewoon uw eigen ding doen.

Installaties bij u thuis

Voor het bepalen van het energielabel is het belangrijk om te weten hoe een huis geventileerd, verwarmd en gekoeld wordt. Denk aan mechanische ventilatie, cv-ketels en warmtepompen, keukenboilers, kokendwaterkranen, airco’s en zonnepanelen. De energieadviseur neemt deze gegevens op.

De opname van uw woning

Tijdens de opname maakt de energieadviseur foto’s in en rondom uw huis. Van bijvoorbeeld de technische installaties. Maar ook de isolatie. En worden verschillende onderdelen ingemeten. Denk aan de vloeren, gevels, ramen, panelen, daken en deuren.

Tekeningen en plattegronden van uw woning

Vaak zijn er tekeningen van uw woning. Denk hierbij aan plattegronden en geveltekeningen. Daarmee kan de adviseur de energieprestatie van uw woning nog preciezer berekenen. Deel deze papieren digitaal voor de opname met de energieadviseur.

Bewijs van duurzame maatregelen

Naast de opname, kijkt de adviseur ook naar bewijslast van duurzame maatregelen. Is uw vloer, gevel of dak bijvoorbeeld geïsoleerd en kan de energieadviseur dat niet meten op locatie? Dan is daar bewijs voor nodig. Denk aan een rekening van het isolatiebedrijf. Afleverbonnen van de leverancier met daarop uw adres. Of foto’s van het geplaatste materiaal waarop duidelijk te zien is dat het om uw woning gaat. Dit bewijs neemt de expert dan mee bij het opstellen van het nieuwe energielabel.

Geen bewijs van isolatie?

Ook als u geen bewijs op papier heeft, kan de isolatiedikte gemeten worden. Bijvoorbeeld door een gaatje in de buitenmuur te boren. Of vanuit het kruipluik als de kruipruimte toegankelijk is. Dit dient wel voor het bezoek van de adviseur gemeten te worden.

Ruimte voor verbeteringen

Na de afspraak met de adviseur krijgt u uw energielabel. Op het energielabel staat de energieklasse. Dit kan van G tot A+++++ zijn. Waarbij A+++++ het beste is. De aanbevelingen voor duurzame verbeteringen komen ook op het energielabel te staan. Bekijk hier een voorbeeld (pdf).

Vermeld de labelklasse van het energielabel

Gaat u uw woning verkopen of verhuren, bijvoorbeeld via Funda? Vermeld dan de labelklasse van het energielabel. Ook geeft u een afschrift van het energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Vraag meteen een energielabel aan

Wilt u een energielabel aanvragen? Via onze partner Huiskeur heeft u snel en makkelijk een officieel energielabel voor uw woning.