Duurzaam wonen loont

Je woont in een fijn huis. Of misschien heb je een nieuw huis op het oog. Het voldoet aan alle wensen. Maar is het ook duurzaam? Of duurzamer te maken? Belangrijk om te onderzoeken, want een duurzaam huis is goed voor het milieu én je portemonnee.

Doe de duurzaamheids­scan

Ontdek in een paar stappen hoe duurzaam je huis is, hoe je het huis duurzamer kunt maken en wat je in de toekomst kunt besparen.

Nederland gaat over op duurzame energie

Duurzame energie, we kunnen er niet omheen. In 2050 moet de energie die we in Nederland gebruiken zoveel mogelijk duurzaam zijn. Dit betekent ook dat de energie die je thuis gebruikt verandert. Bij het kopen van een huis is het daarom belangrijk om te kijken of het toekomstbestendig is. Of welke aanpassingen er nodig zijn.

Een duurzaam huis: waar op letten

Wil je weten hoe duurzaam jouw huis is? Of het huis dat je op het oog hebt? En welke maatregelen je nog kunt nemen? Onderzoek dan eerst bepaalde kenmerken van de woning. Zo zegt het bouwjaar veel over de isolatiewaarden van het huis. Zoek in ieder geval het volgende uit:

  1. Bouwjaar van de woning
  2. Oppervlakte van de woning
  3. Energieverbruik
  4. Energielabel; check ook of deze up-to-date is

Wil je graag zeker weten dat je alle duurzame kansen goed benut? Dan kun je een 0-meting uit laten voeren door een expert. Tijdens een 0-meting onderzoekt de expert hoe duurzaam je huis nu is. En welke duurzame maatregelen je kunt nemen.

Bespaar op de energierekening

Een duurzaam huis is vaak wat duurder. Maar het levert ook wat op. Zo zijn zonnepanelen of een warmtepomp een investering, maar door eigen stroom op te wekken, zijn de energielasten lager. Op de lange termijn bespaar je dus kosten. Lees meer over de kosten en opbrengsten van isolatie, zonnepanelen en gasvrij wonen.

Verduurzamen financieren

Misschien wil je meerdere duurzame maatregelen tegelijk nemen of pak je het stap voor stap aan. In beide gevallen is het slim om van tevoren te kijken hoe je dit financiert. Je kunt duurzame maatregelen voor je huis financieren met spaargeld. Of door je hypotheek te verhogen. Je mag jouw hypotheek voor ‘energiebesparende voorzieningen’ verhogen tot 106% van de waarde van je woning. Loopt jouw rentevast-periode bijna af? Dan kun je je hypotheek misschien ook helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neem je dan mee in de nieuwe hypotheek. Daarnaast zijn er voor duurzame maatregelen ook speciale leningen vanuit de overheid.

Verduurzamen met subsidie

Neem je maatregelen om te verduurzamen? Soms is er subsidie voor. Vanuit de overheid of de gemeente. Zo geven sommige gemeenten subsidie voor het afkoppelen van regenwater. En kun je 15% tot 30% van de kosten voor isolatie of een warmtepomp terugkrijgen van de overheid. Voor zonnepanelen hoef je vanaf 2023 geen btw te betalen.

Maak een plan voor verduurzamen

Heb je een huis gekocht? Een huis kopen of verbouwen is een goed moment om een plan te maken voor de langere termijn. Zet voor jezelf op een rij hoe je prettiger kunt wonen als het gaat om gezondheid, wooncomfort en duurzaamheid. Duurzaam wonen is meer dan alleen energie besparen. Als het tocht in huis, dan zorgt dit niet alleen voor een hogere energierekening. Maar ook voor een ongezond binnenklimaat door kou, vocht en schimmel in huis. Denk daarom goed na over je doelen. En maak een stappenplan. Dit geeft houvast en voorkomt dat je investeringen doet waar je misschien spijt van krijgt. 

Kleine aanpassingen maken al een groot verschil

Is je budget even op? Een bestaande woning verduurzamen kan al met een paar kleine, slimme aanpassingen. En het hoeft niet veel geld te kosten.