Duurzaam wonen loont

U woont in een fijn huis. Of misschien heeft u een nieuw huis op het oog. Het voldoet aan alle wensen. Maar is het ook duurzaam? Of duurzamer te maken? Belangrijk om te onderzoeken, want een duurzaam huis is goed voor het milieu én uw portemonnee.

Doe de duurzaamheids­scan

Ontdek in een paar stappen hoe duurzaam uw huis is, hoe u het huis duurzamer kunt maken en wat u in de toekomst kunt besparen.

Nederland gaat over op duurzame energie

Duurzame energie, we kunnen er niet omheen. In 2050 moet de energie die we in Nederland gebruiken zoveel mogelijk duurzaam zijn. Dit betekent ook dat de energie die u thuis gebruikt verandert. Bij het kopen van een huis is het daarom belangrijk om te kijken of het toekomstbestendig is. Of welke aanpassingen er nodig zijn.

Een duurzaam huis: waar op letten

Wilt u weten hoe duurzaam uw huis is? Of het huis dat u op het oog heeft? En welke maatregelen u nog kunt nemen? Onderzoek dan eerst bepaalde kenmerken van de woning. Zo zegt het bouwjaar veel over de isolatiewaarden van het huis. Zoek in ieder geval het volgende uit:

  1. Bouwjaar van de woning
  2. Oppervlakte van de woning
  3. Energieverbruik
  4. Energielabel; check ook of deze up-to-date is

Wilt u graag zeker weten dat u alle duurzame kansen goed benut? Dan kunt u een 0-meting uit laten voeren door een expert. Tijdens een 0-meting onderzoekt de expert hoe duurzaam uw huis nu is. En welke duurzame maatregelen u kunt nemen.

Bespaar op de energierekening

Een duurzaam huis is vaak wat duurder. Maar het levert ook wat op. Zo zijn zonnepanelen of een warmtepomp een investering, maar door eigen stroom op te wekken, zijn de energielasten lager. Op de lange termijn bespaart u dus kosten. Lees meer over de kosten en opbrengsten van isolatie, zonnepanelen en gasvrij wonen.

Verduurzamen financieren

Misschien wilt u meerdere duurzame maatregelen tegelijk nemen of pakt u het stap voor stap aan. In beide gevallen is het slim om van tevoren te kijken hoe u dit financiert. U kunt duurzame maatregelen voor uw huis financieren met spaargeld. Of door uw hypotheek te verhogen. U mag uw hypotheek voor ‘energiebesparende voorzieningen’ verhogen tot 106% van de waarde van uw woning. Loopt uw rentevast-periode bijna af? Dan kunt u uw hypotheek misschien ook helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neemt u dan mee in de nieuwe hypotheek. Daarnaast zijn er voor duurzame maatregelen ook speciale leningen vanuit de overheid.

Verduurzamen met subsidie

Neemt u maatregelen om te verduurzamen? Soms is er subsidie voor. Vanuit de overheid of de gemeente. Zo geven sommige gemeenten subsidie voor het afkoppelen van regenwater. En kunt u 15% tot 30% van de kosten voor isolatie of een warmtepomp terugkrijgen van de overheid. Voor zonnepanelen hoeft u vanaf 2023 geen btw te betalen.

Maak een plan voor verduurzamen

Heeft u een huis gekocht? Een huis kopen of verbouwen is een goed moment om een plan te maken voor de langere termijn. Zet voor uzelf op een rij hoe u prettiger kunt wonen als het gaat om gezondheid, wooncomfort en duurzaamheid. Duurzaam wonen is meer dan alleen energie besparen. Als het tocht in huis, dan zorgt dit niet alleen voor een hogere energierekening. Maar ook voor een ongezond binnenklimaat door kou, vocht en schimmel in huis. Denk daarom goed na over uw doelen. En maak een stappenplan. Dit geeft houvast en voorkomt dat u investeringen doet waar u misschien spijt van krijgt. 

Kleine aanpassingen maken al een groot verschil

Is uw budget even op? Een bestaande woning verduurzamen kan al met een paar kleine, slimme aanpassingen. En het hoeft niet veel geld te kosten.