bosbrand

Bosbrand op vakantie

In sommige toeristische gebieden in Europa woeden momenteel bos- en natuurbranden. Misschien twijfelt u of u nog wel op vakantie moet gaan. Of misschien bent u er al, en moet u uw vakantieadres verlaten. Wat kunt u het beste doen? Wij zetten op een rij waar u rekening mee kunt houden en wat belangrijk is voor uw Reis- en Annuleringsverzekering.
28 jul 2023 3 minuten

Veelgestelde vragen

Volg altijd het advies van de overheid van het land waar u bent. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u actuele informatie en reisadviezen over de situatie in uw vakantiegebied.

 • Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op het vliegveld van Rhodos een plek ingericht waar toeristen een noodreisdocument kunnen krijgen als ze door de evacuaties hun identiteitspapieren niet meer hebben.
 • Buitenlandse Zaken heeft twee telefoonnummers ingesteld die u kunt bellen voor hulp: +30 210 3681259 en +30 210 3681350 . Mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar familieleden kunnen een van deze nummers bellen.
 • Bij noodgevallen, bel onze alarmcentrale: +31 (0)55 579 955.

Moet u nog vertrekken? Neem dan eerst contact op met uw reisorganisatie of met de verhuurder van uw accommodatie. Zij kunnen u vertellen of het veilig is om te komen.

Bent u al op uw vakantieadres? Check regelmatig de nieuwsberichten. Vertrouwt u de situatie niet? Neem dan contact op met uw reisorganisatie of de verhuurder van uw accommodatie. 

Neem altijd eerst contact op met uw reisorganisatie om te bespreken wat mogelijk is. Boekte u rechtstreeks? Neem dan contact op met de verhuurder van uw accommodatie. Zij weten vaak precies wat de situatie op uw vakantiebestemming is. Soms kunt u uw bestemming nog omboeken of omzetten naar een later tijdstip. 
Het annuleren van uw vakantie omdat u niet meer wilt gaan of bang bent voor bosbranden of andere calamiteiten is niet verzekerd met uw Annuleringsverzekering. 

Neem altijd eerst contact op met uw reisorganisatie. Boekte u rechtstreeks? Neem dan contact op met de verhuurder van uw accommodatie. Zij moeten een passend alternatief bieden of de gemaakte (extra) kosten vergoeden.

De kosten van annulering zijn helaas niet verzekerd met uw Annuleringsverzekering. Tenzij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven voor het gebied/land waar u heen zou gaan en die code was nog niet bekend op het moment van vertrek.

 

Bij natuurrampen zoals een bosbrand stelt het Calamiteitenfonds vast of het gaat om een officiële calamiteit

Als het Calamiteitenfonds een calamiteit vaststelt geven ze garantie. De noodzakelijke meerkosten worden door dit fonds vergoed als uw reisorganisatie de reis moet aanpassen. Ook als de reis tijdelijk gestaakt moet worden of als u onverwachts eerder naar huis moet, kunt u een deel van de reissom terugkrijgen. U kunt daarvoor een schadeclaim indienen bij de organisator van uw reis. Zij regelen de rest vervolgens met het Calamiteitenfonds. Komt u er met uw reisorganisatie of verhuurder niet uit? Dan kunt u ook altijd uw Rechtsbijstandverzekering inschakelen.

 

Heeft u een vakantiehuis rechtstreeks bij een particuliere eigenaar geboekt? Dan kunt u geen aanspraak maken op het Calamiteitenfonds.

De kosten van annulering zijn alleen verzekerd met uw Annuleringsverzekering als u door de brand niet meer kunt logeren in het vakantiehuis of een vergelijkbaar vakantiehuis in de buurt, of als u door de brand niet meer bij uw vakantiehuis kunt komen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

Het vakantiehuis heeft schade

 • De schade is zo groot dat de verzekerde er niet kan logeren.
 • De verzekerde kan ook niet in een vergelijkbaar type huis in de buurt logeren.
 • Het vakantiehuis is niet gehuurd of geboekt bij een reisorganisatie.
 • Het vakantiehuis is geen hotel, kampeerplaats, hostel of appartement met hotel dienstverlening.
 • De verzekerde reis kan daardoor niet doorgaan of moet afgebroken worden.

Een verzekerde kan door natuurgeweld niet bij het vakantiehuis komen

 • Door: aardbeving, vulkaanuitbarsting, orkaan, storm, lawine, abnormale sneeuwval of bosbrand.
  - Niet: door regen, gewone sneeuwval, mist of onweer.
  - Niet: door wind met windsnelheden van minder dan 14 meter per seconde.
 • De verzekerde kan ook niet in een vergelijkbaar type huis in de buurt logeren.
 • Het vakantiehuis is niet gehuurd of geboekt bij een reisorganisatie.
 • Het vakantiehuis is geen hotel, kampeerplaats, hostel of appartement met hotel dienstverlening.
 • De verzekerde reis kan daardoor niet doorgaan of moet afgebroken worden.
Ook extra gemaakte kosten dient u eerst via uw reisorganisatie in bij het Calamiteitenfonds. Vergoedt het Calamiteitenfonds niet alles? Dan kunt u de extra kosten opgeven bij uw Reisverzekering. Het is wel belangrijk dat de extra kosten gemaakt zijn in overleg met onze alarmcentrale.
Brandschade of totaalverlies van uw bagage door de bosbrand is verzekerd op de aanvullende dekking ‘Bagage op reis’ van uw Reisverzekering.