Met vertrouwen uw eerste woning kopen

Wat zou het fijn zijn als u in de tuin van het nieuwe huis een geldboompje ontdekte. Als het ‘te koop’ bord uit de tuin is, gaat het hard met de kosten. Dit zijn kosten die u tegenkomt bij het kopen van een huis.

Eenmalige en vaste kosten

Bij het kopen van een huis krijgt u te maken met eenmalige en vaste kosten. De aankoopkosten betaalt u gelukkig maar 1 keer. Als u bent verhuisd, is dat achter de rug. Dan komen er weer andere kosten in beeld. Zoals de onderhoudskosten en maandelijkse hypotheeklasten. En natuurlijk uw wensenlijstje voor het huis! Geef dat boompje dus voldoende water.

De eenmalige kosten

Kosten Koper/Leveringskosten.
  • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopprijs. Behalve voor starters en doorstromers van 18 tot 35 jaar. Zij zijn eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Gaat u uw woning verhuren? Dan betaalt u 8% overdrachtsbelasting.
  • Leveringsakte of transportakte (per notaris verschillend): € 500,- tot € 600,-
  • Koopt u Vrij op Naam? Dan betaalt de verkoper deze kosten. Vaak is dit bij nieuwbouw. Bij bestaande woningen komt dit niet zo vaak voor.
illustratie kostenplaatje aankoopkosten nieuwe woning

Maak ook zelf een kostenplaatje

Met de lijstjes hierboven krijgt u een eerste indruk van de kosten. Maar wat zijn uw eigen plannen met het huis? Gaat u verbouwen of wilt u graag wat veranderen? Bereken vooraf wat u hieraan kunt én wilt uitgeven.

Besparen? Kijk en vergelijk

De kosten rondom de aankoop mag u niet lenen via uw hypotheek. Daarom nog wat laatste tips:
  • Vergeet niet dat u kosten mag opgeven bij uw belastingaangifte. U krijgt een deel van de aankoopkosten namelijk terug!
  • Vergelijk tarieven. Als koper kiest u meestal de notaris. De tarieven staan niet vast. Dus het is de moeite waard om rond te kijken. Ook vergelijken van advieskosten en aankoopmakelaars is de moeite waard. Wat krijgt u voor wat u betaalt? En wat past goed bij u? U vindt makkelijk een notaris in uw buurt met de Notarisservice.
  • Bekijk welke kansen er zijn rondom subsidies of onderhoud als u gaat verduurzamen.
  • Weet u zelf veel over hypotheken? Zelf uw hypotheek afsluiten bespaart kosten. Sommige notariszaken kunt u ook online regelen.

Video: wat kost een huis nu écht?

Koopt u een huis? Dan heeft u kosten op de korte én lange termijn. Meestal vindt u na de koop geen goudmijn in de tuin van uw nieuwe huis. Bekijk in de video welke kosten u kunt verwachten.