Al uw vragen over WGA ERD verzekering beantwoord

Overzicht van veelgestelde vragen

Benieuwd wat u moet regelen voor een Werkgevers Uitstapverzekering (WGA ERD verzekering)? Op deze pagina beantwoorden we alle praktische vragen waar u mogelijk tegenaan loopt tijdens het oriënteren op een uitstapverzekering. Staat uw vraag er niet bij? Dan helpen onze medewerkers van de Klantenservice u graag.  

Alles over uitstappen als werkgever

Stapt u uit als werkgever? Dan betaalt u in plaats van gedifferentieerde premie aan de Belastingdienst voor de eerste 10 jaar zelf de WGA-uitkeringen aan arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers. Dit doet u meestal via een verzekeraar. Hiervoor onderneemt u een aantal stappen. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over uitstappen. 
BeZaVa staat voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters, ook wel Modernisering Ziektewet genoemd.

Waarom bestaat de Wet BeZaVa?

Deze wet is bedoeld om de instroom van arbeidsongeschikte werknemers in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) te beperken. Deze wet bestaat uit 2 delen:
● IVA (Inkomensvoorziening Volledig en Duurzaam arbeidsongeschikten);
● WGA (Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten).

De overheid wilde met deze wetten de langdurige arbeidsongeschiktheid van vangnetters terugdringen en de WGA-instroom verminderen. Het overheidsbeleid had vooral effect op medewerkers met een vast dienstverband. Op vangnetters (zieke medewerkers zonder werkgever) had het beleid minder zin. 

WGA staat voor regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten.

Het verschil tussen de WIA en WGA

De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is de wet voor arbeidsongeschiktheid van werknemers. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor als uw medewerker na 2 jaar ziekte 35% tot 80% arbeidsongeschikt is. Of 80% tot 100%, maar niet blijvend arbeidsongeschikt en er een kans is op herstel.

De IVA (Inkomens­voorziening Volledig Arbeidsongeschikten) is er voor als uw medewerker 80% tot 100% duurzaam arbeidsongeschikt is. Duurzaam betekent hier dat de kans op herstel klein is.

Wilt u als werkgever uitstappen? Dan stelt de overheid enkele eisen:
U moet een garantieverklaring hebben van een bank of verzekeraar.
U moet toestemming hebben van de Belastingdienst.

Met de garantieverklaring verklaart u dat u uw financiële verplichtingen kunt nakomen. Kiest u voor de Werkgevers Uitstapverzekering van Centraal Beheer? Dan helpen wij u hierbij met onze Uitstapservice. U ontvangt van ons de benodigde formulieren voor eigenrisicodragerschap voor de WGA en Ziektewet, we helpen u bij de aanvraag bij de Belastingdienst en we verzorgen de garantieverklaring.


 

WGA-verzekering de premies: de premies en financiële verplichtingen

In het geval van een zieke medewerker bent u als werkgever verantwoordelijk voor de kosten van de uitkering en re-integratie. U kunt ervoor kiezen om premie te betalen aan UWV, zelf de kosten te dragen als eigenrisicodrager of premie te betalen aan een verzekeraar. U vindt hieronder de belangrijkste informatie over deze premies en financiële verplichtingen.  
Kiest u ervoor om premie te betalen aan UWV? Dan krijgt u te maken met gedifferentieerde premie voor de Ziektewet en WGA. Deze premie is afhankelijk van de uitkeringen die UWV heeft gedaan en de grootte van u als werkgever:
Kleine werkgevers: Premie afhankelijk van de sectorpremie.
Middelgrote werkgevers: Mix van sectorpremie en individuele werkgeverspremie.
Grote werkgevers: Premie afhankelijk van de Ziektewet- of WGA-uitkeringen betaald door UWV voor deze werkgever.

Kiest u voor het eigenrisicodragerschap? Dan sluit u hiervoor een verzekering af. In de meeste gevallen is deze verzekering verplicht. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met 1 van onze adviseurs. Bent u geen eigenrisicodrager? Dan bent u automatisch verzekerd bij UWV.

Wilt u de Ziektewet niet verzekeren maar heeft u wel behoefte bij het uitvoeren van de Ziektewet? Dan kunt u bij ons de module Ziektewetmanagement afsluiten. Lees meer over de module Ziektewetmanagement.
Als uw bedrijf een uitzendorganisatie is. Uitzondering hierop is een detacheringsbedrijf. 
 Als meer dan 40% van de totale loonsom geldt voor medewerkers met een tijdelijk arbeidscontract.

Beëindigt u het eigenrisicodragerschap? Dan krijgt u te maken met het uitlooprisico. Dit houdt in dat u als werkgever 10 jaar lang verantwoordelijk blijft voor de resterende duur van de lopende uitkering. Beëindigt u de verzekering bij Centraal Beheer? Dan blijven wij de WGA-uitkering vergoeden aan (ex-)medewerkers die deze al ontvangen, evenals aan medewerkers die ziek zijn bij beëindiging van de verzekering en binnen 2 jaar in de WGA komen.

Heeft u bij ons de Werkgevers Uitstapverzekering afgesloten? Dan geeft Centraal Beheer een garantieverklaring aan de Belastingdienst. Kunt u daar door bijvoorbeeld een faillissement niet aan voldoen? Dan staat Centraal Beheer voor u garant.

Als u bij het afsluiten van de verzekering onze vragen niet naar waarheid heeft beantwoord.
Als u de premie niet op tijd betaalt.
Als u ons niet (op tijd) informeert over het langdurig verzuim van uw vaste en tijdelijke (ex-)medewerkers.


 

WGA-verzekering: aanvullende ondersteuning en diensten

Kiest u voor een WGA-verzekering bij Centraal Beheer? Dan bent u niet alleen verzekerd voor het financiële risico van langdurige arbeidsongeschiktheid van (ex-)medewerkers, u kunt ook rekenen op uitgebreide begeleiding op het gebied van preventie en re-integratie. U leest hier wat dat inhoudt. 
Centraal Beheer biedt professionele ondersteuning in het re-integratieproces. Onze WIA-re-integratiespecialisten, met expertise zoals artsen, arbeidsdeskundigen, casemanagers of loopbaanadviseurs, helpen u met advies over werkhervatting en interventies. We werken samen met onafhankelijke re-integratie- en interventiebedrijven om zieke medewerkers te begeleiden en bemiddelen bij vastgelopen trajecten.

Met een artsenverklaring toont u als werkgever aan dat u tijdens de Ziektewetperiode de Poortwachterverplichtingen goed heeft geregeld bij een gecertificeerde arbo-arts. Heeft u de module Ziektewetmanagement afgesloten? Dan geeft Centraal Beheer deze artsenverklaring aan de Belastingdienst.

 

Na 1 jaar ziekte: Keuring voor Ziektewetuitkeringsgerechtigden om vast te stellen of en voor welk percentage de ex-medewerker arbeidsongeschikt is.
Na 2 jaar ziekte: WIA-keuring om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen en de juiste WIA-uitkering (IVA of WGA) vast te stellen.

Algemene informatie en overige begrippen

Er zijn 2 soorten vangnetters:
● Vangnetter zonder werkgever: Dit zijn zieke medewerkers die geen werkgever meer hebben, zoals zieke WW-gerechtigden, zieke uitzendkrachten en medewerkers van wie het dienstverband stopte tijdens hun ziekte.
 Vangnetter met werkgever: Dit zijn medewerkers in loondienst met recht op een Ziektewetuitkering, zoals zwangere vrouwen, orgaandonoren en medewerkers met een no-riskpolis.

Flexwerkers hebben een tijdelijk dienstverband, een nul-urencontract of zijn oproepkrachten. Vaste medewerkers hebben een dienstverband voor onbepaalde tijd.