Tips voor zonnepanelen voor uw VvE
Tips voor zonnepanelen voor uw VvE
Is het dak van uw VvE gebouw geschikt voor plaatsing van zonnepanelen?
Laat altijd een bouwkundig constructeur berekenen of u uw dak extra moet laten verstevigen. Zijn bijvoorbeeld de panlatten of tengels van uw pannendak sterk genoeg om de zonnepanelen te dragen? Voor de bouwkundige aspecten van een zonnepaneelinstallatie gelden nog geen wettelijke verplichtingen. Wel geeft de NEN 7250-norm hiervoor richtlijnen.
Zorg ook dat uw dak in topconditie is vóór plaatsing van de zonnepanelen: als de panelen eenmaal zijn gemonteerd, is het vaak lastiger om het dak te onderhouden.
Kies uw leverancier zorgvuldig
Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanbieden. De situatie voor VvE’s is anders dan die van een rijtjeshuis. Schakel dus een partij in die gespecialiseerd is in installaties voor VvE’s. Een gecertificeerde en ervaren leverancier heeft verstand van de specifieke details van installaties. Belangrijk is dat de installatie gebeurt volgens de normen NEN 7250- en NEN 1010:2015. Dit houdt ook in dat zonnepanelen op een aparte groep of groepenkast zijn aangesloten. Spreek met uw leverancier ook een opleveringskeuring af en bewaar het bewijs. Die keuring moet op basis van de kwaliteitsnormen NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446 gebeuren.
Belangrijk: brandveiligheid van zonnepanelen
Actueel in de zomer van 2023: hoe brandveilig zijn zonnepanelen? U kunt daar zelf veel aan doen. Bijvoorbeeld met power optimizers en micro-omvormers. Dit zijn kleine systemen achter elk zonnepaneel. Ze zijn brandveiliger en verbeteren het rendement van uw zonnepanelen. Zet altijd de ingebouwde vlamboogdetectie in power optimizers aan. Die verbreekt de stroomkring automatisch als het systeem een vlam opmerkt.
Kiest u niet voor power optimizers of micro-omvormers? Neem dan andere maatregelen om te voorkómen dat een storing in uw zonnepaneleninstallatie tot brand leidt, zoals losse oplossingen voor vlamboogdetectie.
Check of u de zonnepanelen moet opnemen in uw VvE splitsingsakte
Wanneer uw VvE kiest voor collectieve én individuele zonnepanelen, moet u misschien de splitsingsakte aanpassen. Ook deze administratieve details hebben aandacht nodig en zijn per VvE verschillend.
Check of uw VvE een omgevingsvergunning nodig heeft
Informeer bij uw gemeente of een omgevingsvergunning nodig is. Soms is dat het geval.
Kies voor brandveilige dakisolatie. Met brandveilige isolatie slaat een brand in uw zonnepaneleninstallatie minder snel over naar uw pand. Daarnaast zijn de nieuwste zonnepanelen brandveiliger dan andere panelen. Deze glas-glas zonnepanelen zijn wel duurder in aanschaf, maar hun energieopbrengst zal waarschijnlijk minder snel afnemen. Let op: glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder dan standaardzonnepanelen. Houd hier rekening mee bij de constructieberekening.
Vieze zonnepanelen leveren veel minder energie op. Wanneer u zonnepanelen plaatst, maak dan meteen een schema voor de schoonmaak. Laat ze dan wel reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Dat is goed voor de opbrengst en dus voor duurzaamheid van uw installatie.
Controleer uw VvE opstalverzekering
Een zonnepaneleninstallatie verhoogt de waarde van uw pand, maar brengt ook extra risico’s met zich mee. Controleer dus of u nog voor het juiste bedrag verzekerd bent. Bent u onderverzekerd, dan krijgt u bij schade minder uitgekeerd. Lees meer over de opstalverzekering VvE.
Het gewicht van zonnepanelen is heel belangrijk voor de constructieberekeningCor Koning, VvE specialist bij Centraal Beheer